Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27

Khas untuk calon peperiksaan Bertulis SPA Penolong Akauntan Gred W27 pada 4 Julai 2013

Anda bertuah kerana ada pihak yang akan cuba membantu anda dalam persediaan dan panduan peperiksaan bertulis penolong akauntan W27 kali ini.

Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27

Jawatan penolong akauntan gred W27 merupakan antara jawatan penting dalam merekodkan urusan kewangan negara. Mereka akan bertindak membantu Akauntan Gred W41 untuk membuat laporan akaun negara. Mereka ini adalah pemegang rahsia duit negara ini. Hanya mereka yang tahu apa yang berlaku berkaitan kewangan kerajaan. Ada duit ke, tak de duit ke? Mereka inilah antara orang yang akan meniliti segala laporan perbelanjaan dan meluluskan perbelanjaan. Kebiasanya mereka akan ditempatkan di Jabatan Akauntan Negara Malaysia di seluruh negara.

Itulah bidang kerjaya sebagai Penolong Akauntan dan Akauntan. Dalam kepala, duit je. heheheh

Nak Download Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27?

Sebenarnya tiada soalan yang benar-benar tepat. Namun soalan exam penolong akauntan w27 ini boleh diramal kerana dasarnya hampir sama dengan soalan soalan peperiksaan sebelum ini. Ia akan menguji keupayaan calon calon menyelesaikan masalah yang diberikan.

Selain itu ada juga soalan berkenaan isu semasa dan sebagainya. Jadi calon kena alert dengan keadaan semasa. Maklumat lanjut berkenaan contoh soalan exam penolong akauntan w27 ini boleh didapati di

>>> http://www.penolongakauntan.com

Ia pasti akan membantu anda.

Siapa yang membangunkan Panduan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27 ini?

Mereka adalah pengkaji yang membangunkan panduan peperiksaan besar negara sebelum ini seperti PTD, Kastam, JuruAudit ,Bomba dan banyak lagi. Jadi track rekod mereka memang bagus kerana ramai calon berjaya dengan mengunakan panduan peperiksaan mereka ini. Jadi, saya boleh jamin lah, calon yang membeli pakej ini dapat dibantu dengan baik dalam membuat persediaan menghadapi peperiksaan atau exam ni. Dalam peperiksaan tahun lepas, mereka membantu ramai calon lulus dalam peperiksaan bertulis ini dan menghadapi temuduga.

FORMAT SOALAN PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27 :

Ujian ini mengadungi dua seksyen iaitu:

(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dapatkan :>>  PANDUAN & CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING
Masa: 40 minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini. Anda perlu sentiasa mengemaskini maklumat anda tentang isu semasa yang berlaku di dalam negara dan dunia. Antaranya ialah berkenaan NKRA, GTP, BR1M dan sebagainya.

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan. Ia adalah soalan matematik spa. Ia akan mengunakan beberapa cara untuk menguji calon-calon yang menduduki peperiksaan ini.

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Calon boleh mengunakan graf, jadual dan sebagainya  agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) Konsep-konsep Matematik
Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Ini sahaja yang bakal dihadapi oleh calon peperiksaan penolong akauntan W27. Pastinya mencabar.  Tapi jangan risau, anda boleh Dapatkan Contoh-Contoh Soalan dan Tips Menjawab Soalan PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27 di >> http://www.penolongakauntan.com

Soalan Temuduga Penolong Akauntan W27

Kali ini, pihak Inforkerjaya dapat mengumpul soalan-soalan yang sering ditanya dalam temuduga Penolong Akauntan W27. Contoh soalan temuduga ini berdasarkan maklumat yang mereka perolehi dalam temuduga yang lepas. Ini akan membantu anda dalam membuat persediaan jika berjaya melepasi peperiksaan bertulis ini.

Ia akan memudahkan anda untuk mendapat jawatan ini nanti. Ia memberi ruang untuk anda membuat persediaan awal daripada sekarang.

Jimatkan masa untuk membuat persediaan. Semoga berjaya!

p/s: Jualan panduan ini akan ditutup sehari sebelum peperiksaan berlangsung. Dapatkan sebelum 4hb Julai kerana selepas itu ia akan ditutup bagi membolehkan mereka menfokuskan usaha membantu calon yang mendapatkan panduan ini awal. Download sekarang panduan peperiksaan penolong akauntan W27 ini.

penolong akauntan w27

Klik Sini Untuk Download Contoh Soalan Penolong Akauntan W27

[kkstarratings]

 

Anda Sedang Mencari Tentang:

 • pengetahuan am malaysia
 • soalan spa
 • soalan exam spa
 • pengetahuan am mengenai malaysia dan alam sekeliling 2013
 • pengetahuan am mengenai malaysia
 • contoh soalan penolong akauntan
 • soalan peperiksaan penolong akauntan w27 2013
 • exam spa penolong akauntan
 • soalan peperiksaan spa penolong akauntan w27
 • soalan temuduga penolong akauntan w27
 • tips untuk peperiksaan spa
 • peperiksaan spa
 • contoh soalan peperiksaan pegawai teknologi maklumat
 • pengetahuan am mengenai malaysia dan alam sekeliling daya menyelesaikan masalah
 • soalan peperiksaan spa penolong akauntan

Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kepada Orang Lain Juga...

Add Comment