Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred W41


Peperiksaan online Penguasa Kastam Gred W41 merupakan salah satu peperiksaan besar yang berlangsung pada tahun ini. Terdapat 150 kekosongan yang perlu diisi untuk pelbagai bidang. Namun, kali ini SPA menetapkan keutamaan kepada bidang-bidang tertentu bagi membantu melancarkan pentadbiran urusan cukai dan perkastaman. Jika terpilih untuk exam online, anda sedang mencari contoh soalan peperiksaan online penguasa kastam. Anda berada di tempat yang betul.

Keutamaan bidang penguasa kastam ambilan 2017 ialah:

  1. Perkaunan
  2. Pengurusan Perniagaan/Pengajian perniagaan
  3. Pengurusan pemasaran
  4. Ekonomi
  5. Statistik
  6. Undang-undang
  7. Forensik

Jadi mereka yang mempunyai ijazah dalam bidang ini akan diberi keutamaan untuk pengambilan kali ini. Saya jangkakan ada tapisan awal akan dilakukan sebelum dipanggil untuk menjalani peperiksaan online penguasa kastam tidak lama lagi.

Terdapat 3 tapisan yang akan dijalani oleh calon peperiksaan ini. Iaitu tapisan kelayakan dalam sistem SPA. Mereka yang layak akan ke peringkat exam online dan setelah lulus peperiksaan online barulah ke peringkat temuduga. Itulah penentu samada layak atau tidak.

Tiada isu kroni atau kabel kerana pemilihan dilakukan oleh sistem kelayakan yang ditetapkan oleh SPA. Sebesar manapun kabel jika tidak melepasi tapisan berkenaan, maka tidak akan dapat menjawat jawatan berkenaan. Sebab itulah antara usaha yang dilakukan oleh SPA untuk mengelak berlakunya isu sebegini. Tapisan lebih ketat dilakukan termasuklah exam online yang wajib lulus untuk ke peringkat seterusnya.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

Bagi mereka yang terpilih untuk menjalani peperiksaan online, anda perlu tahu bagaimanakah bentuk soalan peperiksaan SPA dirangka dan digubal. Kebiasaannya terdapat 3 seksyen yang akan ditanya dalam peperiksaan online spa.

Seksyen A : Pengetahuan AM

Dalam seksyen ini, ia melibatkan banyak pembacaan dan ulangkaji termasuk berkenaan dengan isu semasa dan juga bidang-bidang perkastaman. Jadi anda perlu bersedia dan mengetahui apakah bidang tugas penguasa kastam ini. Anda juga perlu bersedia dengan pengahuan mengenai inisiatif yang dilakukan oleh kerajaan seperti BR1M, KAR1SMA, KR1M, NBOS, NKRA dan banyak lagi istilah dan yang digunakan oleh pemerintah sekarang. Anda perlu biasa dan tahu segalanya perkara yang dilakukan oleh kerajaan sekarang.

Berikut adalah contoh soalan soalan exam online penguasa kastam bagi seksyen pengetahuan am.

contoh-soalan-peperiksaan-online-penguasa-kastam

Terdapat 50 soalan yang perlu anda selesaikan dalam masa 40 minit.

Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Dalam seksyen ini, soalan yang ditanya adalah dalam bidang matematik, penaakulan mantik, penyelesaian masalah dan juga statistik akan ditanya. Soalan adalah pada tahap SPM. Dengan penerapan kemahiran berfikir aras tinggi yang diterapkan di sekolah pada hari ini menjadikan ia lebih mencabar buat calon. Berikut adalah contoh soalan yang akan anda jumpai dalam peperikaan online nanti.

Terdapat 40 soalan yang perlu anda selesaikan dalam masa 45 minit.

Seksyen C : Psikometrik

Bagi seksyen ini, ada kalanya ia ditanya dalam peperiksaan online. Berdasarkan exam online terakhir pada tahun 2016, seksyen ini ditanya dalam peperiksaan Pegawai Hal Ehwal Islam. Jika seksyen ini ada untuk exam online penguasa kastam kali ini, anda perlu bersedia lebih sedikit kerana ia sangat mengelirukan. Ia adalah seksyen untuk menilai sikap seseorang menerusi kaedah penilaian diri ini.

Tersilap jawab, anda mungkin tidak terpilih ke peringkat seterusnya iaitu temuduga. Inilah ujian psikometrik SPA. Ianya digunakan secara meluas dalam pengambilan anggota polis dengan nama Malaysian Integriti Test (MIT). Jadi anda perlu bersedia juga untuk seksyen ini jika ada.

Rujukan dan Contoh Soalan Peperikaan Online Penguasa Kastam

Berita baik untuk anda kerana pihak Infokerjaya Resources telah membangunkan rujukan untuk membantu anda membuat persediaan bagi menghadapi peperikaan ini. Ia bukan soalan bocor atau soalan sebenar SPA. Namun, ianya mengunakan format yang dibangunkan oleh SPA.

Mereka telah bertahun-tahun membuat kajian yang teliti mengenai peperiksaan online SPA ini. Saya yakin ia pasti akan membantu anda membuat persediaan kerana ia terbukti telah membantu ramai orang sebelum ini. Ini adalah antara respon pembeli rujukan ini.

Bagaimana Untuk Mendapatkannya?

Anda boleh masukkan nama dan emel anda untuk waiting list kami. >>KLIK SINI

Kami akan maklumkan apabila ia mula dibuka.

Anda Sedang Mencari Tentang:

  • soalan penyelesaian masalah ptd 2017
  • soalan ujian bertulis kerajaan 2017

Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kepada Orang Lain Juga...
Dapatkan Panduan, Tips dan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41 Disini!
Tingkatkan Peluang Anda Untuk Lulus Dalam Exam Online SPA.
eMail address:
First Name:

One Response

  1. admin January 27, 2017

Add Comment